История на таблети

Интерес буди историята на всяка една технология. От къде се появява, каква е била целта, с която е създадена; как е изглеждала. В технологиите нещата стоят още по навързани, а вземайки под внимание и факта, че те постоянно търпят промени и прогрес, то сега ще се спрем по-подробно над таблета, които за нас официално се появи на пазара съвсем скоро. Историята на таблети започва през 1968 г., а развитието им трае до 2010 г.

Като най-сложен процес в света на технологиите е да бъде определен произхода на дадена джаджа. Кое е първото, което си представяте, когато чуете днес за „таблет”. Най-честата асоциация е с iPad и разбира се на множеството конкурентни компании.

Историята обаче разказва за далечната ни 1968 година, в която се заражда технологията известна ни днес като таблет. За годините си те значително са еволюирали, а ето и как започва всичко:

През 1968: Dynabook се появява първият в света таблет. Проектиран от Алън Кей, той съчетавал в себе си концептуалното устройство с големина на тефтер. Първият таблет тежал 1,8 килограма, но също както днешния му наследник и първият таблет имал тъчскрийн и връзка с Интернет, а стойността му била $500. Алън Кей проектира това устройството с образователна технология и предимно за деца, но не успява да го завърши.

По-късно през 1983 г. се появява Apple Bashful, продукт на световната марка за компютри и компютърни компоненти днес Apple, но и тя като предшественика си от 1968 г не вижда белия свят. Някогашният таблет имал клавиатура и Floppy драйв. Освен това таблетът разполагал с Snow White дизайн, което по свое му представлява минималистичен външен вид типичен за повечето продукти от фирмата от Apple IIc създадени до 1990 година.

Само няколко години по-късно през 1988 г. Джеф Хоукинс създава сходно устройство с Gridpad и Palm, наречено Grid Systems GRIDPad. То разполагало с тъчскрийн, който разпознавал почерка. Цената му достигнала $2370, а това било единствената пречка този таблет да не достигне до всички по широкия свят. Gridpad останал за употреба само в медицинските институции.

След само една година, през 1989 се появява Wang Laboratories Freestyle. Той е много повече от таблет и представлява цяла система от стилис, софтуер, интерфейсна карта, кабел, факс, телефон и скенер. Принципът на работа на този таблет позволявал записване на бележки, чрез диктуване и изпращане на имейл, нещо, което значително го доближава до днешните технологии.

На бял свят се появява и AT&T EO през 1993 г., създаден от компания AT&T. Той се продава в комбинация с модем, мобилен телефон, факс, програма за база данни, календар и възможности за обработване на текст. Единствената спънка таблета да не пробие на пазара била остарялата му операционна система.

Личен цифров помощник е Apple Newton, създаден през 1993 г. от PC таблет. Той разполагал с IR порт, тъчскрийн дисплей и цената му достигнала $6000. След време компанията преработва устройството, превръщайки го в по-практично такова и на по-ниска цена.

Преминавайки в новото хилядолетие през 2002 г., Microsoft  прави свят първи опит с Microsoft Tablet PC на пазара за таблети. Заслуга за появата му има Бърт Кийли, който проектира прототип на PC таблет за разчитане на почерк, работа с централен процесор и голяма мощност. Таблетите на Microsoft не успяват да провокират особен интерес.

 И така стигаме до известната в иусторията на таблети година 2010, когато със страхотна мощ и сила се появи Apple iPad. Той е самата революция на пазара за таблети. iPad  завладява света и все още е лидер в този клас.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.